Monday, July 29, 2013

Dolmabahçe Clock Tower


Dolmabahçe Clock Tower (Turkish: Dolmabahçe Saat Kulesi) is a clock tower situated outside Dolmabahçe Palace in Istanbul, Turkey. The tower was ordered by Ottoman sultan Abdülhamid II (1842–1918) and designed by the court architect Sarkis Balyan between 1890 and 1895.



The clock tower was added to Dolmabahçe Palace, and stands in front of its Treasury Gate on a square along the European waterfront of Bosphorus next to Dolmabahçe Mosque. Designed in Ottoman neo-baroque style, the four-sided, four-story tower stands on a floor area of 8.5 × 8.5 m (28 × 28 ft) at a height of 27 m (89 ft). Its clock was manufactured by the renowned French clockmaker house of Jean-Paul Garnier, and installed by the court clock master Johann Mayer. In 1979, the original mechanical clock was converted partly to an electrical one. On two opposite sides of the tower, the tughra of Sultan Abdul Hamid II is put on .


Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.


 Saray mimarı Sarkis Balyan tarafından Neobarok ve Ampir tarzında yapılmıştır. 27 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olan kulenin 94 basamağı vardır. Merdiven sahanlıklarının zemini renkli taşlarla, geometrik şekiller verilerek yapılmıştır. 12 x 12 m ölçülerindeki mermer platforma, kule sütunları ile 8,50 x 8,50 m abadındaki yapı oturur. Kulenin her kenarında altışar basamaklı merdiven ve köşelerde iki katlı birer fıskiye bulunur.


Zemin kat cephelerinin üçünde pencere, diğerinde ise kapı vardır ve her yüzeyde kemer kavislerin içinde barometre bulunur. Kapı ve pencerelerin iki yanında çifte sütunlar bu katı süsler.


7,40 x 7,40 m ebadındaki birinci katın cepheleri çok süslüdür. Saat kulesinin deniz ve kara tarafındaki cephelerde Sultan II. Abdülhamit'in tuğrası bulunur.


İkinci kat (6,00 x 5,00 m), birinci kata nazaran daha sadedir. Üçüncü kata parmaklıklı balkonla geçiş sağlanmıştır.


Her bir cephesinde saat bulunur. Saatler Fransız imalatıdır. Deniz tarafındaki saat ayrı kurulurken, diğer üçünün kurulması birlikte olur.  Saatçibaşı Johann Meyer tarafından takılan Paul Garnier markalı saat 1979`da kısmen elektronik sisteme çevrilmiştir ve çalışır durumdadır.


Origin Wikipedia...


Post a Comment

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search